Puinen plektra?

12.12.2019

Yhdestä Puusta -plektroissa yhdistyvät suomalainen käsityötaito ja luonnonmateriaalit. Jämäkät puuplektrat pysyvät kädessä hyvin, ja niiden soittotuntuma on ainutlaatuinen. Soundi edellä kulkeville tämä on tutustumisen arvoinen kokemus! Lakkaamattomassa pinnassa on todella luonteva pito, ja puu tuntuu olevan materiaalina kielille hellävaraisempi kuin muovi.
Muovisia plektroja käytettäessä kuuluu plektran osuessa kieliin usein paljon ylimääräistä ääntä. Puisella plektralla soitettaessa tuo kosketusääni on huomattavasti pehmeämpi, joten muoviplektran lätinältä säästyvät niin soittaja kuin kuulijakin. Tämän ominaisuuden erinomaisuus korostuu etenkin akustisia, hiljaisemmalla volyymilla soivia instrumentteja äänittettäessä.
Kielisoitinten näppäilyä puisella sormenjatkeella esiintyy myös suomalaisten perinnesoitinten historiassa: mm. kanteleen yksi tunnettu soittotapa on nyppiä kieliä puutikulla. Kun puutikulla on tavattu nyplätä pöydällä tai soittajan sylissä lappeellaan makaavaa kannelta, on plektra soittajaystävällisempi modernin, soittajan edessä sähkökitaran tavoin roikkuvan pienkanteleen soittamiseen.
Koska Yhdestä Puusta -plektroja voi tilata kerralla useita erilaisia, kannattaa testata eri vaihtoehtoja, jotta löytää ne itselleen käyttökelpoisimmat materiaalit ja muodot. Oma materiaalisuosikkini on ehdottomasti omenapuu. Se tuntuu omimmalta kädessä ja taipuu erinomaisesti niin pienkanteleen kuin akustisen kitaran ja ukulelenkin soittamiseen. Sähköbasson soittajille suosittelen väkevämpää vaahteraa. 


Helena Haaparanta
Muusikko & musiikintekijä
www.helenahaaparanta.com